Колко ми струва брокерът? Дали да платя?

купувач

имоти офертиЗа „чудото“ брокер по недвижими имоти е казано и писано какво ли не. И всичко е вярно. Както и за повечето професии, мненията са на двата полюса и се люшкат от „Кръвопийци, изобщо не се интересуват от ничии интереси – те искат само да си вземат комисионата“, до „Ако не беше моят брокер, никога нямаше да се справя, той ми спести много пари и във всеки един момент имах помощ и подкрепа“.

Навярно вие се чувствате още по-объркани от противоречивите изказвания и хем не искате да имате вземане-даване с брокери, хем пък те като че ли са навсякъде… дори имате чувството, че ви преследват. Ако продавате имот, пускате обява и се започва едно звънене по телефона от брокер след брокер… Ако сте купувач и търсите имоти, се чудите къде са частните лица, защото сайтовете са пълни с обяви от брокери, брокери, брокери… Как да разберете кой какъв е?

Преди да отговоря, ще ви попитам нещо: Ако смените квартала и имате нужда и от фризьорски салон наблизо, какво ще направите? Ще влезете в първия, покрай който минете? Със сигурност – НЕ! Ще попитате поне съседката или приятел, който живее в района, ДА ВИ ПРЕПОРЪЧАТ. Или пък ви трябва автосервиз… С колко хора ще говорите, колко форума ще изчетете и колко варианта ще проучите, преди да си оставите колата….

Как ще постъпите, когато ви предстои сделка с недвижим имот? Дали ще положите усилия да се подготвите, преди да се впуснете в „приключение“, или ще разчитате на късмета си? И дано наистина той да е с вас. В противен случай ще си задавате въпроса: Колко ми струва брокерът? Дали да платя на: брокер, изникнал от нищото и лепнал се за вас като муха на мед, който вижда във вас само едни пари и иска бързичко да се докопа до тях. Брокер, който оставя във вас чувството, че сте използвани и сте поредните балъци в списъка му. Брокер, чието име дори не помните. Колко ви струва той? – МНОГО. Това е най-скъпата „услуга“, която ще получите някога в живота си.

Колко ми струва брокерът? Дали да платя на добрия брокер, на професионалиста, който ми носи само ползи? Някои от тях с парично изражение, защото той е добър търговец, благодарение на което вие сте продали или купили имота при най-добрите за вас условия. Той е отчел много фактори на пазара и е избрал най-добрата стратегия, предложил е най-добрият модел за сделка и ви е защитил от уловки, от видими и невидими капани. Другите ползи са от емоционално значение: в пъти намален стрес, чувство на сигурност, че сте в добри ръце, че имате добър професионалист, който работи само за вас, който има зад гърба си екип от юристи с опит в бранша, от счетоводители, архитекти, който може да намери решение във всяка ситуация. Добрият брокер става ваш личен брокер, той цени вашето доверие и вашите интереси. За него те са винаги на първо място. Колко ви струва той? Дали да платите?

Остави коментар