Ексклузивният договор и Продавачът

договорМалко са продавачите, които не се стресират, когато чуят: ексклузивен договор. Изключение правят тези, които са стигнали до своя брокер чрез препоръка или ако вече са работили по други сделки с него, но в повечето случаи отказът от такъв договор не е липса на доверие, а по-скоро неразбиране на ползите. Да, правилно сте прочели, има ползи, и то за продавача.

Но нека първо да уточним какво е ексклузивен договор за продажба на недвижим имот. Това е договор, който подписвате с избрана от вас агенция, която наемате за определен срок да продава вашия имот. При осъществяване на сделка плащате комисиона. Или, с други думи, работите по продажбата само с един брокер, който ви представлява през целия процес. След подписването на договора, ако ваш колега подхвърли, че съседът му преди 2 дена е споменал, че търси такъв имот, и се стигне до сделка, агенцията ще ви представлява и ще си свърши работата докрай, а вие ще платите комисиона.

Какви са плюсовете и минусите?

Накратко, минуси няма, а плюсовете са много!

Единственият възможен минус е, ако сте подписали договор с брокер, който разглежда ексклузивния договор само в своя полза, т.е. смята сделката за сигурна и единственото, което прави, е да публикува имота в няколко сайта и да чака да се появи купувач. Ако това се случи, трябва да имате опция в договора за прекратяване преди срока поради неизпълнение на поетите от брокера задължения.

Плюсовете са много и не съм сигурна дали мога да изброя всичките. Ако по чиста случайност се окаже, че купувачът е ваш колега, също е добре. Поговорката: „С приятел живей, а не търгувай“, е много вярна. Човек с опит в преговорите, освен да бъде буфер, може и да стикова, да води всички етапи на сделката. Посредникът между вас и колегата е улеснение, особено когато става въпрос за пари.

Коя все пак е най-голямата полза за продавача? – ПАРИТЕ заедно със сигурността на сделката.

недвижими имотиДа, парите. Каквото и да си говорим, продавачът си интересува от ДВЕ неща: Колко и кога? Колко пари и кога ще ги получи в банковата си сметка. Как един ексклузивен договор и брокерът, който го изпълнява, ще донесе повече пари за продавача? Един брокер генерира много повече потенциални купувачи, защото целенасочено ги търси, инвестира време и пари за реклама, не чака някой да се обади по обяви в интернет. Да, интернет в днешно време е сила, но далеч не обхваща всички заинтересовани страни. Брокерът ще инвестира в маркетирането на имота, като използва още поне 15 други начина и канала за реклама.

Много брокери НЕ означава много потенциални купувачи, защото всеки един от тях ще прави само едно, ще снима имота и ще го пусне в 1 – 2 сайта, и това е. Никой купувач няма да оцени високо имот, който се рекламира от 15 агенции, много често на различни цени, с различни и разминаващи се параметри в описанието (цена, квадратура, етаж и т.н.)

Остави коментар