Как да купя имот в София?

10155153_708607482523847_369326795_n

Една не малка част от купувачите на софийския пазар на недвижими имоти са хора от страната, решили да инвестират в Столицата с цел да отдават под наем имота или да бъде за децата им дошли тук да учат или работят,  или пък за тях самите.Живеем в динамично време, всеки търси развитие, кариера и по-големи възможности са себе си и семейството си, за това и София е едно притегателно място. За това и следващите редове в моята статия са насочени към тях, а и не само…

Какво не знаят те?

Първо те не знаят как работи пазара, къде са капаните и на какви механизми се подчинява той. Има ли правила? – не, няма правила, което е и най-объркващото и стряскащото за човек  дошъл от град, където хората са по-малко и повечето се познават, и е много по-лесно да намериш познати и приятели във всяка една сфера. За човек свикнал с възможността при всеки един проблем и необходимост от съдействие в рамките на деня да намери поне 2-3 контакта, от където да получи помощ и съдействие със сигурност, потапяйки се в дебрите на софийския пазар на недвижими имоти ще се чувства като дете загубило се в лунапарк.  Без да знае от къде да започне и как да се справи.

 Ето няколко въпроса, на които е добре да помислите, защото е много важно да се подготвите преди  да стартирате търсенето на имот.

1.       Най-вероятно си мислите, че познавате София. Да може би познавате града, но не познавате детайлите. Всеки един квартал има свой собствен живот и дух. И сигурно недоумявате, защо  някой така добре разположени географски и изглеждащи удобно място за живеене квартали са с фрапиращи разлики в цените на имотите. За да се ориентирате и за да не направите една от най-големите грешки, а именно избора на ЛОКАЦИЯ,  се информирайте, четете, ровете, питайте.

2.       Ако ще купувате за инвестиция  е важно да разберете какъв имот да купите. Да се информирате кой имот каква доходност носи. И защо дадена инвестиция е по-добра от друга изглеждаща същата, но всъщност… само изглежда.

3.       Капаните наречени  сайтовете за имоти! Защо са капани? Трудно една коректна обява, поднесена професионално да изпъкне на фона на множеството некоректни. С подвеждаща информация и снимки, с умишлено занижени цени, целящи само да генерират обаждания и да ловят  доверчиви купувачи, тези обяви единственото, което правят е да дезориентират купувача, защото той тръгва със съвсем различна нагласа към покупката на имот в София.

4.       Как да отсеете информацията и да разберете, защо имотите на дадена строителна фирма са два пъти по-скъпи от на друга. Къде свършват градските легенди и митове и къде е истината? Защо в едни сгради има много свободни апартаменти, а в други са продадени още преди да е завършена?

5.       Брокер? Кой? Защо?– Добре е още в началото да знаете, че без брокер няма да минете. Дори и да решите сами да търсите имоти и да се фокусирате към частните лица. Много скоро ще разберете, че  голяма част от имотите в интернет се предлагат от брокери, и дори и да има обявя на частни лица, много бързо се стопяват в джунглата на недвижимите имоти, меко казано…За това се подгответе за не малко изненади, ако решите да звъните по обявите. Голям късмет, дяволско търпение и  много време ще са Ви необходими, а резултатът ще е маса разочароващи огледи….Купувачите живеещи в София са дигнали ръце, а за вас ще е още по-кошмарно.

6.       Каква е технологията на сделка в София? – има големи разлики, не е като да купиш имот в по-малък град, където в деня, в който положиш подпис пред нотариус  и платиш вече си горд собственик. И в София  ще станеш горд собственик , но малко по-късно  и с по-големи рискове особено, ако не знаеш за какво да внимаваш и от какво да се пазиш.

И ако все още не съм Ви отказала да купувате имот в София, то значи Вие наистина сте мотивирани и ще постигнете целта си. Всъщност покупката на имот в София може да бъде много лесен, супер успешен и безпроблемен процес. Единственото, което  трябва да направите е да немерите Вашия ЛИЧЕН Брокер. Той е отговорът на всички зададени и незададени въпроси. Той е човекът, професионалист, който познава пазара на недвижими имоти в най-малки детайли. Той е човекът, който ще бъде отговорът на всички въпроси и с когото ще направите най-добрата покупка. Той ще бъде с вас от началото до края.

Къде и как да го намерите?… просто разпитайте, срещнете се с няколко брокера, поговорете с тях,  убедете се в тяхната компетентност, разберете какъв е моделът им на работа.

Струва си усилията и предварителната подготовка, за едно така важно начинание.

 [box type=“info“] Автор: Златка Томева[/box]

Остави коментар