Как да платя договорената цена?

92049_1-300x177

Ваня и Йордан се прибират щастливи в новия си дом. Днес са финализирали сделката, минали са нотариално изповядване, платили са апартамента и са получили ключовете. Каква е била изненадата им, когато след няколко седмици получават известие от ЧСИ и разбират, че в деня преди сделката имотът им е бил възбранен.

Как се е получило това и дали биха могли да го предотвратят?

Да, разбира се, ако бяха отчели страничните фактори, пропуските в системите на държавата и много други елементи. В София Агенцията по вписванията работи със закъснение от около 5 дни, което в пиковете периоди е и до седмица.

Какво означава това?

Ако днес сте на нотариално изповядване, няма начин да разберете какво се е случило с имота през предните 5 дни. И причината не е, защото сте попаднали на недобросъвестен продавач. В днешно време се оказва, че не е никак трудно да се възбрани нечий имот, като обезпечение по заведено дело, или продавачът да е станал жертва на застрахователна измама, което се оказва новият хит сред измамите.

Решение има!

Друг е въпросът как ще го разбере продавачът ви, и ако го разбере, дали няма да го удари на чест и достойнство. Истината е, че този модел на сделка защитава и него, и купувачa от пропуските в системата и законите и от недобросъвестни продавачи.

Вариантът е плащането на договорената цена да стане след вписването на сделката, като се ползва доверителна сметка (ЕСКРОУ) или сметка на нотариуса, който ще изповядва сделката. Този модел не е лесно приложим – в някои банки са ни отказвали да открият такава сметка, някои нотариуси също се мръщят, макар че имат материален интерес. Но в голяма част от случаите успяваме да преодолеем всички спънки.

Остави коментар