Новобранецът купувач!

търси имот

За да намериш своя нов дом, трябва ГЛЕДАНЕ до припадък, освен ако нямаш тренирано око да откриваш и да оценяваш имотите по картинка… Всички сме попадали на калпави снимки и описания, всички сме прескачали много обяви, които дори не сме отваряли… но „хубавият кон и под съдран чул си личи“, стига да имаш очи да го видиш.

Обичайната картинка на новобранеца купувач е следната: Вземаме решение: ЩЕ КУПУВАМЕ! Знаем какво искаме, къде го искаме и как ще го купим. Мечтата е кристалноясна и най-после ще я осъществим. Сядаме на компютъра в малкото свободно време, откраднато по време на работа, или вечер, когато успеем да свършим всичко между вечерята и приспиването на децата, т.е. около 12 ч. Започваме да гледаме и да преписваме оферти и телефони, на които на другия ден да звъним. Обаче на другия ден… греда. Апартаментът бил „продаден“, ама виждате ли, те имат други подобни… И се почва зариване с информация (от брокерите) за някакви имоти, които нямат нищо общо с моята мечта.

Да не говорим за кошмара от върнати обаждания: „Здравейте, звънели сте ми…“ – Кой беше ти и какъв имот продаваше… вече не помня. Може да имаме и късмет и да отидем на някой и друг оглед. В началото дори ни е интересно. Окрилени пътуваме към мястото за огледа и прехвърляме в главата си всички снимки и информация за имота, сърцето трепти от надежда, че това може да е МЕЧТАТА, но за кратко, защото обикновено надеждата се пука като балон още на входа… Видяното няма нищо общо с представата ни, нищо общо с това, което трябваше да бъде… После тихо се връщаме вкъщи, за да се гмурнем отново в „джунглата“ от имоти в интернет.

Добрата новина е, че с времето лека-полека се учим. Правим си собствена система кога да звъним, на колко оферти, как да ги отхвърляме, за какво да питаме по телефона, за да спестим време от безсмислени огледи вечер след работа… точно в трафика. Учим се какво означава чиста площ и какво с общи части. Учим се колко са 60 квадрата в новото и колко в старото строителство… Научаваме, че имало значение и как са разпределени тези 60 квадрата, че 60 квадрата може да ти дават повече пространство и от 70 (как става това, е загадка)… И така месеци наред, ако не се откажем или не се загубим някъде в трафика вечер, след около три месеца се взема решение: ЩЕ СЕ ПРАВИ КОМПРОМИС. Нали всички така разправят… Без компромис не става, то и без това сме забравили вече каква е била мечтата ни.

Само че не знаем, че компромисът е направен още в мига, когато сме набрали първия телефон по обява.

Остави коментар