Стъпките при покупка на имот

stapkite-na-pokupka

Днес Вие и Вашето семейство сте си поставили една цел, а именно да постигнете една успешна покупка. Ако отделите няколко минути да прегледате информацията по-долу, ще разберете част от моята философия и методи на работа, които са в основата на моя успех. Имам успешен модел на работа и бих искала да го споделя с вас. Информацията, която ще намерите в следващите страници е събрана на база години опит на много добри професионалисти в недвижимите имоти, десетки проведени обучения от най-добрите лектори. Със сигурност някои от нещата са ви познати и няма нужда да бъдат казвани за Вас, но идеята е цялата информация да е събрана на едно място и да е винаги под ръка удобно за купувача.

приоритетиOпределете приоритетите си относно покупката на имот.

 • Искате ли да се намира в близост до Ваши роднини?
 • Трябва ли да има училища наблизо?
 • Нужно ли е да сте в близост до магазини, увеселителни заведения или болница?
 • Интересувате ли се от препродажба, след като закупите имота?
 • Колко важна е за вас комуникативността на района?
 • Защо решихте да закупите имот сега?
 • Какъв е първоначалният бюджет, който бихте могли да заделите за самоучастие по тази сделка?
 • Каква месечна вноска за кредит би могъл да понесе семейния ви бюджет?
 • Кои са моментите, с които не можете да правите компромиси при избора на новия дом?
 • … за останалите бихме могли да поговорим

Преди дори да си помислите какъв имот искате, Вие трябва да знаете от какъв имот имате нужда. Същевременно е хубаво да си направите списък с нещата, които не биха ви допаднали при покупката на новия имот. Това би ви спестило ценно време и усилия при избора на имота.
Вашия брокер-консултант използва различни информационни канали. Помолете го да преглежда имотите на база вашите приоритети, преди да организирате огледи. Бихте ли могли да си представите, колко време и нерви би Ви спестило това, вместо да звъните по оферти и брокерите да Ви водят на всеки имот, за който сте се обадили… а те не винаги изглеждат така, както са описани. Мислете като купувач и продавач.
Никога не е рано да се поинтересувате за това какви шансове имате за препродажба на новия си имот. Тук е важно да се запознаете с инвестиционната стойност на имота, към който сте се насочили. Начинът Ви на живот също би имал значение при избора на Вашия нов дом. Обмислете характеристиките на имота, които биха били от значение за Вас! Бъдете гъвкави и подредете по приоритет Вашите нужди!

губят пари снимка 3Защо купувачите губят пари?

В повечето случаи активните купувачи на пазара разглеждат обявите в интернет и се обаждат на брокерите публикували обявата. Без да се замислят, те попадат на брокер, който трябва да договаря условия по една и съща сделка между страни, които имат тотално различни интереси. Представете си две страни по едно дело да се ползват от един и същ адвокат и освен това да му плащат. Дали този брокер ще ви договори най-добрата възможна сделка, при положение, че собственикът на имота му е основен работодател?
А дали Вашия личен брокер би успял… категорично ДА!
Този положителен резултат би могъл да се базира на професионалната подготовка на брокера, на правилно боравене с информацията на пазара, но най-вече би се базирал на факта, че Вие сте единственият работодател на личния си брокер и той работи само и единствено за Вашите интереси.
Изводът от казаното е, че ако плащате на брокер, го правете след внимателна селекция и ако той обслужва само Вашите интереси в една транзакция.

Наемайки си личен брокер, това ви носи директни пари в джоба! Възможно ли е?

Естествено, че е възможно. Основно Вие печелите поради няколко причини:

lichen broker

 • Емоционална привързаност – най-лошият съветник по време на преговорите е „емоцията”. Вашият брокер не е емоционално обвързан със сделката, няма да живее там, няма да настанява своето семейство. Всички тези лични емоции, носят огромна тежест през процеса на преговорите и могат да Ви струват много пари, или пък мечтания дом. Вашият брокер има възможността да остане фокусиран през целия период на преговорите;
 • Професионална подготовка – средно в живота си, един човек участва в преговори за недвижим имот между 4 и 7 пъти. Всеки брокер на iBrokers Plus ежедневно взима участие при преговори на различни видове транзакции между продавачи, купувачи, инвеститори и други участници на пазара. Ежегодните обучения на iBrokers Plus също са насочени към усъвършенстване на търговските умения на всички iBrokers Plus – брокери, за да бъдат те в полза на клиента;
 • Експерт на пазара – ако Вашият е експерт на пазара на недвижими имоти, той би разпознал качественият имот, както и добрата сделка от гледна точка на финансовите условия. Виждайки потенциала за развитие на сделката, ценовите нива на предлагане, интензивността на търсене за района, както и много други фактори, той би могъл да проведе много ефективни преговори със собственика на имота, с цел подсигуряване на най-добри условия за Вас.
 • Винаги има още ползи, които можем да ви предложим…

Как работи личният брокер?

Какви са ползите от него?

Вашият личен брокер може да проверява всички обяви, които сте си харесали, той може да прави селекция на имотите преди да Ви ги показва.Той участва активно в преговорите по условията на сделката, на база Вашите цели.Така Вие получавате нужното спокойствие и професионално обслужване, което заслужавате! Ползите от личен брокер далеч не свършват до тук, но ще се опитам да обобщя поне най-важните, които аз предоставям на своите клиенти, в няколко реда по-надолу:

•          ще проверя предлаганото количество имоти на пазара, базирайки се на вашите нужди и цели, както и на зададените от вас критерии. При интересна обява, аз ще направя квалификацията на имота, ще проведа разговор с всеки брокер, който представлява обявата и евентуално ще организирам оглед.

•         когато харесате имот, каква е следващата стъпка – офертата към собственика трябва да бъда много внимателно подбрана. Повечето собственици подхождат много емоционално към всички оферти, които получават от потенциалните купувачи. Важно е офертата да не е много висока, за да не загубите пари, както и да не е много ниска, за да не изплашим собственика от сделката, или да му създадем впечатление, че имаме нереални очаквания за цената. За всяка предоставена оферта от мой клиент, аз изготвям пазарен анализ в едно с ПИСМЕНА оферта към продавача. Изготвянето на една оферта обхваща много аспекти, с цел максимална полза за купувача. Съвкупност от подобни инструменти ми осигуряват много добра успеваемост в случаите, когато представлявам своите клиенти купувачи! Все пак е важно офертата да се приеме, нали?

•         Правен анализ – оставете цялата документация, както и проверката на мен. В практиката ми е изградено едно правило – нашите юристи са с голям опит в сферата на недвижими имоти. Ежегодно през тях минават стотици сделки и и имат рутината и опита да се справят с всякакви казуси.

•         Процесът на сделката – чрез мен, вие получавате консултант, който да продължи да ви води, дори и след финализиране на сделката (деклариране на имота в НАП, смяна на партиди и т.н.). От момента на търсенето на имота, през офертата към собственика, изготвяне на предварителен договор, ангажимент за банково финансиране, така до финала на сделката, Вие имате ясната пътека, която ще изминете в компанията на екип от професионалисти;

Аз  и моя екип ще бъдем с вас във всеки един момент от процеса…

•         да разбера вашите цели и приоритети относно покупката на нов дом;

•         да ви разясня процеса на покупка в детайли;

•         да ви помогна да си осигурите банково финансиране при възможно най-добрите условия;

•    да селектирам най-подходящите оферти предлагащи се на пазара, които отговарят на вашите             изисквания;

•       да ви помогна при ценовото преценяване на всяка една оферта;

•   да изготвя и придвижа по подходящ начин представянето на вашата оферта пред продавача;

•         да договоря възможно най-добрите условия по сделката;

•         да следя процеса на издаване на всички актуални документи касаещи имота;

•    да придвижа финансово и документално подписването на предварителен договор и нотариален акт;

•     да преминем с вас през последен оглед преди подписването на документите, както и изготвяне на приемно-предавателен протокол;

•        да бъда с вас при по следващите административни дейности след фактическата покупка на имота;

•         и не само  това…

Остави коментар